GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Vánoce se blíží. Jak během nich zabráníte znečištění sedačky?

Během Vánoc a Silvestra v obýváku pojídáte cukroví, popíjíte víno nebo zvete na návštěvu celou rodinu. Pokud chcete, aby vaše obýváková sedačka toto období přežila bez újmy, musíte se na něj předem připravit. V tomto článku poradíme, co vaší sedačce nejčastěji hrozí, jak ji ochráníte, nebo jak ji v případě nouze rychle vyčistíte.

Pozor na děti i stromeček

Co vaší sedačce na Vánoce nebo Silvestra nejčastěji hrozí? Podle našich zkušeností jsou to zejména:

  • Mastné fleky. Když má člověk špinavé ruce od kapra nebo cukroví a nechtěně se do sedačky utře.
  • Čokoláda. Pokud máte čokoládové cukroví, případně děti ujídají kolekce ze stromečku, čokoláda často skončí na sedačce.
  • Prskavky. Jestliže máte vánoční stromeček blízko sedačky, mohou odletující jiskry propálit čalounění.
  • Pití. Kritické je zejména červené víno a obecně obarvené lihoviny. O Vánocích bývá člověk méně pozorný a snadno na sebe pití vyleje.

 

Prskavky sice vytvoří magickou atmosféru, ale při nevhodném zacházení mohou poškodit sedačku

Prskavky sice vytvoří magickou atmosféru, ale při nevhodném zacházení mohou poškodit sedačku​ 

 

Problém s prskavkami jednoduše vyřešíte tím, že stromeček postavíte na druhou stranu obýváku, než máte sedačku. Pokud to nejde, raději prskavky vůbec nepoužívejte. 

Během Vánoc a Silvestra také hlídejte svoje děti. Ty větší poproste, aby si po každém jídle šly umýt ruce, ty menší posaďte tak, aby se kolem sedačky nebo křesel vůbec neochomýtaly. Třeba jim zřiďte vlastní posezení někde bokem – menší děti se stejně zabaví spíše mezi sebou než mezi dospělými.

 Čokolády, nápoje a cukroví mohou pro sedačku znamenat katastrofu.

Čokolády ze stromečku, nápoje a cukroví mohou pro sedačku znamenat katastrofu.

Jak sedačku ochráníte

Pokud chcete téměř 100% jistotu, že se vaší sedačce nic nestane, pořiďte si přehozy. Nemusíte je mít na sedačce přes celé svátky, ale použijte je třeba jenom na Štědrý večer a v den, kdy k sobě domů pozvete nejvíce lidí.

Další možností ochrany sedačky je impregnace. Dobře fungují například nano impregnace pro ochranu textilu či kůže, které odpuzují nečistoty a zabraňují vlhkosti. Po vylití vína do sedačky tak škody nebudou tak fatální, jako kdybyste žádný přípravek nepoužili.

Jak sedačku rychle vyčistíte

Jestliže i přes veškerá opatření sedačku ušpiníte, zkuste ji rychle vyčistit. Nepoužívejte však běžné domácí čističe (například přípravek na nádobí) ani čističe obsahující bělidla (chlor nebo peroxid vodíku). Raději vždy sáhněte po čističi speciálně určeným na kůži nebo textil a čalounění. Opět můžeme doporučit nano čističe. 

Pro čištění využijte savou utěrku z mikrovlákna, naopak se vyhněte tvrdým kartáčům, které by mohly prodřít potah. Ještě, než se pustíte do čištění, zkuste přípravek na nějakém nenápadném místě, abyste si ověřili, že neodbarvuje látku.

Poté už se vrhněte na znečištěné místo. Nedrhněte jej silou, ale buďte trpěliví a jemně místo „masírujte“. Jakmile budete hotoví, vezměte si čistou mikrovláknovou utěrku, navlhčete ji, vyždímejte a vytřete zbytky čistícího prostředku z látky. Následně ještě sedačku zlehka vydrhněte suchou mikrovláknovou utěrkou, abyste látku zbavili co nejvíce vlhkosti.

V nejhorším případě čištění nechte profesionálovi

Pokud flek na sedačce zůstane, budete ji muset v lednu vyčistit u profesionální firmy. Ty k čištění používají speciální extraktory s funkcí mokrého čištění, které pomocí čerpadla vstříknou hluboko do látky čisticí roztok a obratem jej tahem hubice zase vysají. Doporučujeme, abyste svou sedačku tímto způsobem čistili alespoň jednou ročně – bez ohledu na to, zda se o Vánocích stane nehoda či nikoliv.