GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Ideální ložnice pro alergika? Bez koberců i záclon a se sítěmi v oknech

Prach, pyl, plísně nebo roztoči v ložnici nedělají dobře ani zdravému člověku – natož pak alergikům nebo astmatikům. Těžko se jim dýchá, pálí je oči, svědí je kůže. A v takových podmínkách se opravdu nedá usnout. Čtěte, jak zařídit ložnici nebo dětský pokoj pro alergika, aby se mu dobře spalo.

Výběr postele, matrace a roštu

Při zařizování ložnice pro alergiky začněte tím nejdůležitějším – postelí. Ideální je například lůžko z dřevěného masivu nebo kovové, naopak se raději vyhněte postelím čalouněným. Zachytávají hodně prachu, což je živná půda pro roztoče. Pokud z nějakého důvodu musíte mít v ložnici čalouněnou postel, alespoň ji jednou nebo dvakrát týdně vyluxujte.

Co se týče roštu, volte lamelový. Díky mezerám mezi lamelami matrace dýchá, rychle vysychá a neplesniví. Z matrací jsou pak pro alergiky nejlepší ty z polyetherové pěny, případně ze studené pěny nebo bio pěny.

K matraci určitě dokupte návlek nebo chránič, který pravidelně perte alespoň na 60 °C. Díky tomu spolehlivě zahubíte všechny roztoče i plísně.

Alergikům usnadníte život také správným výběrem peřiny a polštáře. Pořiďte ty z dutých vláken nebo nanotkanin, ve kterých se nedrží tolik prachu. Jestliže má alergik citlivou pokožku, dávejte si pozor také při výběru povlečení a vyhněte se těm s barevnými vzory a motivy, které jsou obvykle plné umělých barviv.

Zakažte si závěsy, záclony i koberce

V samotné ložnici pro alergiky dále vyhoďte všechny potenciální lapače prachu. Místo koberců položte například laminátovou nebo dřevěnou podlahu, závěsy a záclony nahraďte žaluziemi, případně roletami.

Podobně se zbavte zbytečných dekorací jako jsou deky, polštáře nebo plyšové hračky. Ložnice vhodná pro alergika musí být čistá, zařízená v minimalistickém stylu.

Pomůžou sítě proti hmyzu i podlahové topení

Dále zajistěte, aby ve vzduchu ložnice pro alergika poletovalo co nejméně prachu a pylu. Proto přes den zavírejte dveře a nepouštějte do místnosti psy nebo kočky. Do oken pak pořiďte a nainstalujte síť proti hmyzu, která zachytí velké pylové částice zvenčí.

Pokud je to ve vašich silách, zamyslete se i nad vytápěním. Klasické radiátory víří prach v místnosti, pro alergiky je vhodnější podlahové topení. S čistotou ovzduší v ložnici pomůže i čistička vzduchu, vybírejte takovou, která má prachový i HEPA filtr. Levnější alternativou je alespoň zvlhčovač vzduchu.

Závěrem podotýkáme, že ložnici nebo pokoj pro alergiky musíte pravidelně uklízet. Nejméně jednou týdně vysajte prach z podlahy i matrace a vytřete místnost mokrým mopem, minimálně jednou za dva týdny pak vyperte povlečení i chránič matrace. Vždy nejméně na 60 °C, případně i více. Nezapomínejte ani pravidelně umývat okna, ve kterých se v létě usazuje pyl a v zimě zase tvoří plísně.