GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Jak vybrat matraci

Pro pohodlný spánek by člověk byl ochotný udělat skoro cokoliv. Abyste měli jistotu, že budete spát opravdu pohodlně, a navíc zdravě, potřebujete kvalitní matraci. Postel z masivního dubu je sice pěkná věc, ale vaši páteř, která trpí na levné matraci, nezachrání. Cesta za dokonalým spánkem vede skrze harmonii trojice postel, rošt a matrace. Když si vybíráte matraci, měli byste mít jasno v tom, kdo ji bude používat, kde ji bude používat a jak často na ní bude spát.

Použití

Na matraci na chalupě nebudete přespávat často, takže nemusíte vybírat nejkvalitnější materiály. Na chalupě je však více vlhkosti, roztočů a prachu. Proto se hodí matrace, které svou konstrukcí podporují prodyšnost. Především matrace pružinové. I když nemusí být tak pohodlné, jako nejkvalitnější a nejdražší pěnové matrace, určitě velmi dobře poslouží a dlouho vydrží.

Matrace na občasné přespání

Naopak, pro každodenní přespávání je lepší si připlatit a pořídit si matraci kvalitnější. Kromě delší životnosti a lepších vlastností uděláte něco i pro své zdraví. Vaše páteř vám bude vděčná, když bude moct během spánku naplno odpočívat. Královnou je matrace z paměťové pěny, která má navíc antibakteriální ochranu. I mezi pružinovými matracemi však najdete kvalitní kousky na každodenní spaní.

Matrace na každodenní přespávání

Cena a rozměry

Ať už nakupujete cokoliv, vždy se díváte vedle kvality i na cenu. Ještě před nákupem byste měli mít jasnou představu o tom, kolik peněz jste ochotni za matraci utratit. Kromě toho ale zároveň myslete na to, na jak dlouho očekáváte, že matrace vydrží. Nejlevnější varianta není většinou ta nejlepší. Vyplatí se nákup dražší matrace, která vydrží nesrovnatelně déle a má o poznání lepší vlastnosti.

Pokud jde o rozměry, spolu s cenou by to měla být první věc, kterou zjišťujete. Je skvělé, když si vyberete matraci, která vás nadchne. Už ale není tak skvělé, když zjistíte, že se na vaši postel nehodí. Myslete na to, že pro kvalitní spánek by člověk měl mít postel, tedy i matraci, o pár desítek centimetrů delší, než kolik sám měří. Šířka matrace by měla být taková, aby se vám spalo pohodlně a neměli jste pocit stísněnosti.

Základní matrace Matrace vyšší kvality

Typy matrací

Matrace se tradičně rozdělují na pružinové a pěnové. Každá z těchto kategorií je vhodná pro jinou příležitost. Nedá se paušálně říct, jestli jsou lepší matrace pěnové, nebo pružinové. Oba typy mají své přednosti.

Pružinové matrace jsou levnější

Většina pružinových matrací se může pochlubit dobrou prodyšností a o něco nižší cenou. To však neznamená, že by nebyly kvalitní. Jsou prodyšné, takže dobře zvládají i vlhčí prostředí. Levnější modely mají pružiny s jednou tuhostí. To není ideální, ale pro příležitostné přespání bohatě postačí. Dražší a kvalitnější pružinové matrace mají zóny různých tuhostí. Oproti pěnovým jsou však zóny vázané na skupiny pružin různé tuhosti, nikoliv na celou pružnou plochu.

Pružinové matrace

Pěnové matrace pro zdravá záda

Dražší a kvalitnější pěnové matrace mají zpravidla navrch před pružinovými. Jejich hlavní výhodou je materiál, který perfektně reaguje na jednotlivé části těla a udržuje páteř během spánku v optimální poloze. K tomu jsou na matracích určené zóny (viz obrázek dole), které se liší v tuhosti. Výhodou pěnových matrací je také to, že nedochází k jejich mechanickému opotřebování. Výborně se hodí k dennímu spaní.

Většina matrací je konstruována tak, že bez problému zvládnou váhu až 120 kg. Když budete chtít matraci, která vydrží větší zátěž, měli byste se podívat po matracích s vyšší nosností. Ideálním řešením je v případě vyšší váhy matrace z paměťové pěny se střední a vyšší tuhostí.

Pěnové matrace

Jak vybrat tvrdost matrace?

Pokud jde o tvrdost, měli byste vycházet z osobních preferencí. Ortopedové většinou doporučují středně tvrdé a tvrdší matrace, které lépe podpírají tělo a udržují páteř v rovině. 

Různá tvrdost jednotlivých zón (viz obrázek) zajišťuje odpovídající oporu pro jednotlivé části těla. Jejich souhra pak drží páteř v přirozené poloze a dovoluje svalům úplné uvolnění. Sedm zón však nemají ani zdaleka všechny matrace. Spíš se dá říct, že sedmizónové jsou ty nejkvalitnější. Za vysoce kvalitní lze považovat i matrace, které mají zón 5.

 

 

Vyberte si matraci podle svých preferencí