GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Jak vybrat rozkládací pohovku na každodenní spaní

Jestliže bydlíte v malém bytě, může vám rozkládací sedací souprava ušetřit hodně místa – v jediném kusu nábytku dostanete obývákovou pohovku i postel na každodenní spaní. Čtěte, jak vybrat rozkládací gauč, se kterým budete spokojení, a který vám zároveň dlouho vydrží.

Důležitá je konstrukce rozkládacího mechanismu

Rozkládací sedačku na pravidelné spaní budete rozkládat a zase skládat každý den, naprosto klíčová je proto kvalita rozkládacího mechanismu, respektive celé konstrukce. Rozhodně se vyhněte konstrukcím z vyztuženého papíru a dřevotřísky, volte kvalitnější masiv nebo kov. Za takové řešení si sice připlatíte, ale vydrží vám násobně déle.

Při rozkládání a skládání gauče by nemělo nic drhnout ani skřípat. Dejte na svůj vnitřní pocit – jestliže už v obchodě nabýváte dojmu, že vám při rozkládání nějaký kus zůstane v ruce, sedačku nekupujte. Myslete i na to, zda pohovku dokážete rozložit sami, nebo je k tomu zapotřebí dvou lidí – někdy se stane, že doma zůstanete sami a budete si muset poradit.

Typy rozložení sedacích souprav

Rozkládací pohovky se liší tím, jakým způsobem je lze rozložit a složit. Mezi nejčastější typy rozkladů patří:

  • Rozklad s celistvou matrací. Nejvhodnější typ rozkladu pro každodenní spaní. Matrace je ukrytá uvnitř sedačky a jediným pohybem vpřed ji vytáhnete. Matrace obvykle leží na odpruženém drátěném roštu, který zvládne i velké zatížení. Sedačky s tímto rozkladem jsou nejdražší, ale také nekvalitnější.
  • 555

Rohová sedačka Nina v sobě skrývá matraci vhodnou na každodenní spaníRohová sedačka Ninav sobě skrývá matraci vhodnou na každodenní spaní


  • Vysouvací zásuvka s rozkladem. Rozkládací gauč, u kterého je matrace schovaná v zásuvce pod sedací částí. Při rozkladu pohovky vysunete zásuvku s matrací a táhnutím za madlo ji vyzvednete do roviny se sedací částí. Nevýhodou je, že zčásti spíte na sedací části, výsledná plocha navíc není rovná a tvoří ji několik předělů.

Sedačka Avesta se rozkládá vysunutím spodní části a jejím vytažením nahoruSedačka Avestase rozkládá vysunutím spodní části a jejím vytažením nahoru


    • Click Clack systém. Nejjednodušší rozklad, kdy jednoduchým pohybem sklopíte opěrnou část sedačky a uděláte z ní rovnou postel. Tento systém je ideální na příležitostné přespání, ale pro každodenní využívání jej kvůli nižší kvalitě matrace spíše nedoporučujeme.

Sedačka Clic Clac se rozkládá jednoduše - stačí sklopit opěrku

Sedačka Clic Clac se rozkládá jednoduše - stačí sklopit opěrku

  • Belgický typ rozkladu. Rozkládací pohovky s tímto typem rozkladu mají pod sedací částí uložené kovové lehátko s tenčí matrací, které stačí vytáhnout a rozložit. Tento typ sedačky doporučujeme spíše na příležitostné přespání, protože matrace v lehátku je tenká a při pravidelném nocování by se rychle proležela.

Trojsedák Choco má v sobě uložené kovové lehátko s tenčí matracíTrojsedák Choco má v sobě uložené kovové lehátko s tenčí matrací

Sklopná záda. Rozkládací sedačka se sklopnými zády umožňuje posunout sedací část směrem vpřed a následně sklopit opěrnou část dozadu. Systém je vhodný spíše na příležitostné přespání, protože rozklad pohovky je komplikovanější, navíc je nutné gauč před rozložením vždy odsunout kousek od zdi.

Pohovku Paul rozložíte vysunutím sedací části a sklopením zad.
Pohovku Paulrozložíte vysunutím sedací části a sklopením zad.
  • Rozklad s dvěma matracemi na sobě. U pohovek s tímto rozkladem jsou v sedací nebo opěrné části uložené dvě matrace. Po vytažení úložného prostoru pak jednu z těchto matrací překlopíte a položíte na úložný prostor. Rozklad je složitější než u celistvé matrace, ale vytváří prostornou a pohodlnou postel.

Chtějte kvalitní matraci

Stejně jako u klasické postele, klíčovým kvalitativním parametrem rozkládací pohovky je matrace. Pro každodenní přespávání volte matraci z polyuretanové pěny a objemovou hustotou minimálně 30 kg/m3.Levnější matrace mívají hustotu asi 25 kg/m3 – pocitově jsou měkčí a mnohem rychleji se proleží.

Na rozdíl od postelí v rozkládacích sedačkách nejsou lamelové rošty, ale kvalitní kousky mají pevné pružiny. Výborným řešením je například vodorovně položená pružina ve tvaru vlnovky, případně bonellové pružiny, které si představte jako talířové pružiny.

Při výběru rozkládací sedací soupravy myslete i na celkovou šířku. Jedna osoba se bez problémů vyspí na matraci 80×200 cm, jestliže jste dva, volte alespoň 160×200 cm. Vyspíte se i na lůžku 140×200 cm, ale dlouhodobě to není moc příjemné.

Nezapomínejte na údržbu

Na rozkládací sedačce budete spát a sedět každý den, proto při výběru myslete i na náročnost údržby. Vhodné jsou například pohovky, u kterých můžete potah kdykoliv sundat a vyprat, případně vyčistit v čistírně. Oblíbené jsou dnes také rozkládací gauče s povrchem Aquaclean,který stačit jednou za čas vyčistit vodou.

Sedačku pravidelně impregnujte, ať je před špínou chráněná. Díky moderním nano čističům impregnace obalí jednotlivá vlákna a zabrání, aby se do nich špína, zažrala, zatekla. dovnitř. Naopak příliš nedoporučujeme sedačky z kůže, na kterých je pravidelné spaní, zejména v létě, spíše nepříjemné.