GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tipy, jak zařídit malou ložnici

Ideální ložnice pro dva lidi by měla mít alespoň 12 metrů čtverečních, spousta lidí z panelákových bytů si však takový luxus nemůže dovolit. Čtěte, jak i malou ložnici o pár metrech vybavíte a uspořádáte tak, abyste se v ní cítili královsky.

Základem je velká postel

Srdcem vaší ložnice vždycky musí být postel. Minimem pro dva lidi je postel 160x180, optimem 180x200. Vyspat se dá i na posteli 140x200, nicméně dlouhodobě to není moc příjemné a časem to vám nebo partnerovi začne vadit. I kdyby postel měla zabírat většinu plochy ložnice, kupte raději větší než menší.

 

Při hledání ideálního místa pro postel se držte pravidla, žepostel by nikdy neměla být v rohu místnosti. Obzvlášť toto pravidlo platí pro postele s velkým úložným prostorem, který sahá skoro až k podlaze. Prostor pod postelí by měl „dýchat“, aby matrace během dne větrala. Když postel postavíte do kouta, cirkulaci vzduchu výrazně omezíte a v zimě v rohu místnosti může vznikat plíseň.

 

Jestliže nemůžete postel postavit doprostřed ložnice, nedávejte ji alespoň úplně ke stěně a nechte od zdi pár decimetrů prostoru. Ten pak využijete třeba pro malý noční stolek.

 

I malá ložnice si zaslouží velkou postel. Postel Boxspring Lambada

I malá ložnice si zaslouží velkou postel. Postel Boxspring Lambada​
 

Snažte se místnost prosvětlit

Světlá místnost působí opticky prostornějším dojmem než tmavá. Zdi malé ložnice protovymalujte bílou barvou, vybírejte spíše světlý nábytek a záclony a závěsy volte co možná nejkratší. Obecně to příliš nepřehánějte s barvami, šmrnc vaší ložnici dodá už jen pestrobarevné povlečení, jinak se držte spíše zkrátka.

 

Kdo nemá rád sterilně bílé stěny, může si na jednu menší stěnu pořídit tapetu nebo ji vymalovat veselejší barvou. Zbylé tři stěny ale nechte bílé. Samozřejmě platí, že pokud máte malé okno, nic před něj nedáváte. U větších oken můžete parapet ozdobit malými květinami.

 

Využijte potenciál úložných prostor

Největší výzvou u malých ložnic jsou skříně a skříňky. Může se totiž stát, že konvenční skříně do vaší ložnice nebudou pasovat a vy budete nuceni pořídit nábytek na míru. V malé místnosti je klíčové, aby nepřišel na zmar jediný centimetr.

 

Ze skříní volte spíšety s posuvnými dveřmi, které při otvírání nezabírají žádný prostor a můžete je tak postavit blízko postele nebo jiné skříně. Dále určitě využijte prostor pod postelí – pokud postel nemá úložný prostor, umístěte pod ni plastové boxy nebo proutěné koše. Jen myslete na to, abyste prostor úplně neucpali, o nutnosti cirkulace vzduchu už byla řeč.

 

V malých ložnicích musíte naplno využít také stěny. Navrtejte do nich skříňky nebo policové systémy. Často se zapomíná nastěnu nad čelem postele, kam můžete umístit police třeba na knížky nebo drobnou elektroniku.

 

Využijte také prostoru nad čelem, třeba pro poličku s dekorací.

Využijte také prostoru nad čelem, třeba pro poličku s dekorací.

Nezapomínejte na detaily

Snažte se myslet i na nejmenší detaily. Pokud máte například podlahu s obvodovými lištami, skříň nikdy nemůžete přirazit až úplně ke stěně. Když ale skříň přivrtáte ke zdi, pár centimetrů místa ušetříte. A navíc je to bezpečnější, což platí zejména pro vysoké skříně s malou hloubkou, které jsou bez přivrtání ke zdi nestabilní.


V případě, že máte hodně vysoký strop, můžete si zbudovat istropní podhled – něco jako půdu. Do té pak uložíte sezónní a méně používané věci. Myslete však na to, že po zbudování stropního podhledu by výška místnosti měla zůstat minimálně 2,6 metru, jinak se v prostoru budete cítit stísněně.

Zkuste trik se zrcadlem

Každý bytový designér vám potvrdí, žezrcadlo opticky zvětšuje místnost. Proto si do malé ložnice pořiďte co možná největšízrcadlo. Z hlediska úspory místa na stěně bude nejlepší, když si koupíte nástěnnou skříň se zrcadlem, případně zrcadlo s poličkou. Tím zabijete dvě mouchy jednou ranou.

 

Jakmile si malou ložnici zařídíte, nezapomeňte také poctivě protřídit své věci. Vše, co jste už více než rok neměli na sobě, klidně vyhoďte, prodejte nebo darujte. Uvidíte, že při skutečně důkladném pořádku dost možná vyřadíte třetinu věcí. Budete se pak cítit lépe – a hlavně nebudete potřebovat tolik úložného prostoru.

 

Přejeme hodně štěstí se zařizováním.

 

Vyzkoušejte trik se zrcadlem a opticky ložnici zvětšíte

Vyzkoušejte trik se zrcadlem a opticky ložnici zvětšíte