Jak poskládat kuchyni, aby byla ergonomická?

Pořadí skříněk, výška linky, umístění dřezu, sporáku či ledničky a rozměry pracovní plochy – to vše jsou důležité parametry, které musíme vzít v potaz, když si pořizujeme novou kuchyň. Jak sestavit kuchyni, aby byla nejen hezká, ale také praktická a ergonomická?

Nezanedbejte rozměry kuchyňské linky

První, na co se při zařizování kuchyně soustředíme, je kuchyňská linka. Prvním parametrem je výška, která je standardně 85 - 90 cm, čemuž většinou odpovídají i spotřebiče a bude vyhovovat i rozdílně vysokým partnerům. Velmi důležitá je také hloubka linky, která je standardně 60 cm. 

 

Pokud ale máte prostor, nebraňte se hlubší desce - můžete na ní nejen pracovat, ale rovněž umístit spotřebiče, jako je rychlovarná konvice či kávovar. Tloušťka pracovní desky se liší dle materiálu. U dřevotřísky by měla být tlustá alespoň 2,5 cm u kamene jsou kvůli křehkosti minimum 4 cm.

Opravdu potřebujete odkapávač? 

Máte na vaši novou kuchyň jen velmi malý prostor a vaše pracovní deska bude krátká? Přizpůsobte tomu i kuchyňský dřez. Je totiž lepší oželet odkapávač a protáhnout si pracovní plochu. Do linky se pak vyřízne otvor pouze na dřez a nemusíte si dělat starosti s odkapávačem, který potřebuje určitý sklon. Volný prostor můžete použít na rychlovarnou konvici, nebo na práci. 

 

V malém prostoru oceníte spíše větší pracovní plochu než odkapávač. Kuchyně Idea, JENA NÁBYTEK

V malém prostoru oceníte spíše větší pracovní plochu než odkapávač. Kuchyně Idea, JENA NÁBYTEK

 

Dřez a myčka vedle sebe

Pokud myčka nemá vlastní sifon, musí být blízko dřezu tak, aby se mohla napojit na odpad a přívod vody z kohoutku. Blokové kuchyně s otvorem na myčku počítají, nicméně pokud ji vůbec neplánujete, získáte navíc prostor na šikovnou skříňku. 

Vestavná varná deska se musí vyřezat

Pokud plánujete vestavnou varnou desku, nezapomínejte na to, že je nutné ji do pracovní desky vyřezat. Zároveň pod ní musí být alespoň 5 cm prostor na odvětrání. Pokud si pod desku dáte šuplík na nádobí, může se vám horkem nádobí zničit. Výrobci často dělají desku s modulem s dvojitým dnem, který se o odvětrávání postará.

 

Nikdy nedávejte varnou desku nad myčku! Myčky mají navrchu tepelnou izolaci a pokud by se zahřály, mohou se zničit.

K troubě se přece nebudete sklánět

I když dříve se trouba nejčastěji objevovala pod varnou deskou, v dnešní době se dává spíš jinam, podle naší výšky, tak abychom se k ní nemuseli ohýbat. Což uleví vašim zádům. Vsaďte na chytrou troubu, u které si můžete nastavit začátek a konec pečení a kontrolovat ji i na dálku, přes wifi. 

Dostatek úložného prostoru a skříňky, které nepřekáží

Využijte volného prostoru do posledního detailu, ať máte dostatek prostoru na všechno nádobí, spotřebiče a kuchyňské skříňky. U vrchních skříněk vsaďte na výklopný systém, který šetří místo, u spodních skříněk věnujte pozornost kování, aby měly zpomalovače zavírání a nebouchaly. 

 

Kuchyňské skříňky díky systému pomalého zavírání nebouchají. Emilia Lux, JENA NÁBYTEK

Kuchyňské skříňky díky systému pomalého zavírání nebouchají. Emilia Lux, JENA NÁBYTEK
 

Elektroinstalaci a plyn nechte profesionálovi

Moderní kuchyně se pyšní dostatkem zásuvek na spotřebiče – nechcete se šňůrami běhat přes celou místnost. Na elektroinstalaci si domu pozvěte profesionála, ať vám všechny spotřebiče fungují bez problému. To samé platí pro plyn. 

Vaření ve vaší nové kuchyni bude pohoda

Ergonomická kuchyně je taková kuchyně, ve které rádi vaříte a cítíte se příjemně. Je to místo, kde máte po ruce všechny potřebné spotřebiče, dostatek pracovního a úložného prostoru a nemusíte se k ničemu shýbat. Sestavte si kuchyni, tak, aby přesně vyhovovala vašim potřebám. Inspirujte se našimi variabilními blokovými kuchyněmi, které si můžete poskládat podle sebe. 



 

 

 
Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Nákupní košík

0 ks / 0