Jak správně zařídit kuchyni? Trik je v uspořádání kuchyňských zón

Každá kuchyně má tři základní zóny – skladovací, mycí a varnou. Při navrhování kuchyňské linky je důležité, abyste tyto zóny správně poskládali vedle sebe a proložili je zónami pracovními. Když se vám to podaří, bude se vám v kuchyni lépe vařit, ušetříte na energiích a snáze v kuchyni udržíte čisto. Čtěte, jak si doma sestavíte ergonomickou kuchyni snů.

Kuchyňské zóny skládejte ideálně zleva doprava

Rozdělení kuchyňské linky na jednotlivé zóny slouží k tomu, aby se vám dobře pracovalo, mohli jste plynule přecházet od jedné činnosti ke druhé a neustále jste měli na dosah ruky všechno potřebné.

 

Projektanti kuchyní doporučují, abyste zleva doprava postupně umístili:

  • skladovací zónu (lednici, špajz),
  • první pracovní zónu (desku) pro vyskládání potravin,
  • mycí zónu (dřez, myčku) pro omytí potravin,
  • druhou pracovní zónu (desku) pro krájení a přípravu potravin,
  • varnou zónu (sporák, troubu) pro vaření potravin.

Jestliže máte menší kuchyni nebo jste omezení například umístěním digestoře či dřezu, můžete pořadí přehodit a postupovat naopak zprava doleva. Důležité je to, aby na sebe jednotlivé zóny správně navazovaly a vy nemuseli s čerstvě omytou zeleninou v ruce pochodovat přes půl kuchyně. Nadělali byste si nepořádek.

Dřez a myčku mějte blízko, troubu a ledničku daleko

Je jasné, že v některých kuchyních nelze uspořádání kuchyňských zón striktně dodržet. Co si ale vždycky pohlídejte, to je soudržnost mycí zóny – myčka a dřez musejí být co nejblíže u sebe. Když pak máte například špinavou naběračku, snadno ji od toho nejhoršího opláchnete ve dřezu a hned potom uklidíte do myčky.

 

Druhé důležité pravidlo přikazuje, abyste měli sporák a troubu co nejdále od ledničky. Jestliže je umístíte blízko k sobě, budou vám sporák nebo trouba ohřívat ledničku a zvyšovat její spotřebu. V případě, že nemáte jinou možnost, umístěte mezi ledničku a sporák alespoň izolační desku.

Pohlídejte si výšku kuchyňské linky

Vaše pohodlí při vaření zásadním způsobem ovlivňuje také výška kuchyňské linky. Postavte se k pracovní desce čelem a dejte ruce tak, abyste v předloktí svírali pravý úhel. Vaše ruce by v tuto chvíli měly být asi 15 cm nad pracovní deskou.

 

Při hledání ideální výšky kuchyňské linky se orientačně držte těchto pravidel:

  • pokud měříte 150–160 cm, chtějte linku ve výšce 82 cm,
  • pokud měříte 161–170 cm, chtějte linku ve výšce 87 cm,
  • pokud měříte 171–180 cm, chtějte linku ve výšce 92 cm,
  • pokud měříte 181–190 cm, chtějte linku ve výšce 94 cm.

Jestliže je linka příliš nízká, budou vás při delším vaření bolet záda. Jestliže je naopak vysoká, mohou vás z ní bolet ruce či ramena. Výšku linky proto nepodceňujte.

Výška kuchyňské linky je důležitá. Z nízké bolí záda, z vysoké ruce a ramena

Výška kuchyňské linky je důležitá. Z nízké bolí záda, z vysoké ruce a ramena​

Nechcete nic řešit? Zkuste blokovou kuchyni

Při zařizování kuchyně musíte kromě zón a výšky pracovní desky řešit ještě další věci – například osvětlení linky nebo počet a umístění horních skříněk. Sestavit si svépomocí kuchyni na míru je proto práce, která vám zabere klidně i několik dní plánování.

 

Není proto divu, že čím dál více zákazníků dnes dává přednost blokovým kuchyním. Hotovým kuchyňským sestavám, které sestavili odborníci a všechny starosti vyřešili za vás. Vy si jenom vyberete model, který rozměrem a orientací sedí do vašeho kuchyňského prostoru. Přečtěte si další výhody, které blokové kuchyně mají, a dost možná od svého záměru kuchyňské linky na míru upustíte.

U blokových kuchyní za vás problém se zónami vyřeší odborníci. Emilia Lux

U blokových kuchyní za vás problém se zónami vyřeší odborníci. Emilia Lux

Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Nákupní košík

0 ks / 0