Jak vybrat kuchyni

Kuchyň a její vybavení prochází již několik let revolucí. Kuchyň je právem považována za srdce domova, je hojně využívanou částí bytu a v řadě případů je dnes propojována s ostatními obytnými místnostmi v bytech a domech. Podle jakých pravidel vybrat takovou, ve které se budeme cítit dobře?

Jak vybrat kuchyni

Příprava

V každém případě se řiďte především svými zkušenostmi se stávající kuchyní!  Co vám na vaší staré kuchyni nejvíce vadí? Je to uspořádání linky, nedostatek prostoru pro přípravu jídla a nebo vám vadí poloha dřezu?  Nemusíte se řídit katalogy prodejců, abyste si vytvořili praktickou kuchyň vašich snů!  Kuchyň budete používat vy, dejte na svůj instinkt a na své potřeby!

Prostor

Zásadním kritériem při volbě kuchyně je dispozice domu či bytu. Podle toho volíme velikost a uspořádání celé kuchyně. Základem je rovná linka, která najde uplatnění především v panelových domech a menších prostorech. Máte-li štěstí a máte doma větší prostor, můžete si vybírat z více tvarů a uspořádání. Prim hrají linky do tvaru písmene L, kde  vzniká lepší prostor pro umístění spotřebičů. Ti nejšťastnější z nás mohou vybírat i velkou kuchyni uspořádanou do tvaru „U“, kde již nejsou žádné starosti s umístěním spotřebičů a s místem pro úložné prostory.

Materiály 

Zvolíte-li masiv, budete mít sice luxusní řešení vaší kuchyně, ale na druhou stranu sáhnete hluboko do kapsy a pravidelná údržba kuchyně vám vezme spoustu času. Pokud chcete ušetřit, volte linky s foliovanými dvířky anebo dvířky laminátovými. Uspoříte nějakou tu korunu a navíc ušetříte nervy i čas při úklidu. Jste-li příznivce skla, zvažte dobře, zda prosklené vitríny v kuchyni opravdu oceníte. Pomineme-li bezpečnost například pro děti, tak pamatujte i na to, že vše na skle i za sklem je vidět.

Využití kuchyně

Při objednávce kuchyně berte ohledy na to, co od nové kuchyně očekáváte. Promyslete si, čím především budete v kuchyni trávit nejvíce času.

  1. Vaření a příprava jídla – v tom případě se  soustřeďte na funkčnost a praktičnost celé kuchyňské linky.

  2. Setkání a zábava – upřednostňujete setkání s rodinou či přáteli u jídelního stolu? Počítejte s tím, že velkou část prostoru Vám zabere jídelní kout, na který musíte mít dostatek prostoru.

  3. Přítomnost dětí – máte malé děti? Berte při plánování ohledy na bezpečnost kuchyňské linky. Dobře plánujte  přístup k varným deskám, troubám, sporákům, varným konvicím, nožům apod.  Věřte, vyplatí se to!

  4. Pracovní prostor – v kuchyňském prostoru trávíme více času než dříve. Do našich kuchyní se tlačí i malé pracovní kouty s počítačem a prostorem pro děti pro psaní domácích úkolů. Nepodceňujte tento prostor, pokud Vám to velikost Vaší kuchyně dovolí.

Využití kuchyněPět P (prostorů) v kuchyni

Plánujete-li v kuchyni často vařit, tak pamatujte na zóny, které nesmíte opomenout ani podcenit.

  1. Příprava jídla

  2. Vaření / pečení

  3. Omývání / mytí

  4. Úložné prostory

  5. Zásoby potravin

Příprava jídla

Pracovní plocha by měla být odolná a dostatečně velká. Doporučujeme, aby pracovní deska přesahovala skříňky cca o 1-2 cm. Oceníte to, když na lince něco rozlijete. Výšku pracovní plochy či polohu skříněk můžeme ergonomicky upravit na míru naší výšky.  Nezapomeňte naplánovat prostor pro přípravu jídla do blízkosti ledničky a skříně se zásobami. Velmi účelné je také umístit sem úložné prostory pro kuchyňské pomocníky, včetně prkének a nožů. Klaďte důraz na kvalitu osvětlení pracovní plochy.

Vaření  a pečení

Roste popularita vestavných spotřebičů. Vypadají  v kuchyni líp a tvoří s linkou jednotný celek. Navíc se jejich využitím vyvarujete různých mezer, které vznikají u volně stojících spotřebičů a kde tak rády zapadávají zbytky potravin.  Varnou desku umístěte mezi prostor pro přípravu jídla a mezi prostor pro mytí, protože obojí je dobré mít při vaření po ruce. Varnou desku nikdy neumisťujte blízko ke dveřím. Pamatujte i na kvalitní digestoř.

Mytí

Kuchyň se neobejde bez kvalitního dřezu, i když jste majiteli myčky.  Doporučujeme dřez umístit minimálně 30 cm od konce pracovní desky. Vedle dřezu dbejte i na přiměřeně velký  prostor pro odkládání umytého nádobí. Na trhu se nabízí různé hloubky dřezů, my bychom volili hluboký dřez v každém případě. Je praktický, vejde se do něj i větší nádoba při napouštění vody a čím více je tam místa, tím více nádobí se v něm schová.  Do dřezové skříňky můžete umístitit odpadkový koš a čistící prostředky. Jsou vždy po ruce a nemusíte se zbytky z dřezu běhat přes půl kuchyně.

Úložné prostory 

Kuchyň může vypadat krásně, ale pokud si pro prkénko a nebo lis na česnek musíte jít do vedlejší místnosti, tak můžete vaření brát jako trénink na maraton. Nezapomeňte na úložné prostory pro kuchyňské pomocníky. Mějte je poblíž sporáků a přípravy jídla. Oceníte, když vše bude na dosah ruky.  Místo tradičních skříněk volte raději výsuvné panely. Jednoduše a rychle máte přehled, co se zde nachází a nemusíte složitě nic přehrabovat a hledat v zadních částech skříněk.  Posuvné kontejnery, otočné držáky na nádoby, drátěné programy jsou právem in.

Nabídka kuchyňských programů

Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Nákupní košík

0 ks / 0