Nejlepší recept na dokonalou kuchyňskou linku

Dokonalá kuchyňská linka je snem nejedné hospodyňky. Při jejím zařizování bychom měli být důslední a vše pečlivě naplánovat. Čas strávený plánováním nové kuchyně se nám určitě vyplatí.  

 

Základem je dobrý plán

Při výběru kuchyňské linky se zaměříme na její funkčnost, správnou ergonomii a v neposlední řadě design. Při plánování musíme rovněž zohlednit i náš rozpočet. Ať už zvolíme ekonomickou či luxusnější variantu, vždy začneme dobrým plánem. Vezměte si metr a pečlivě změřte velikost vaší kuchyně.  Nezapomeňte do plánu zakreslit přívod vody, údaje o elektrickém vedení a zásuvkách, případně topení, abyste předešli nepříjemnému překvapení při finálních úpravách nové kuchyně.   

Zapojme logiku 

Promyslete si, jak probíhají vaše typické úkony v kuchyni. Podle těchto úkonů kuchyni rozdělujeme do zón. Začínáme skladovací zónou, pokračujeme zónou přípravy jídla, zónou pro vaření, pro servírování jídla a končíme úklidovou zónou. Logické rozmístění těchto zón nám práci v kuchyni urychlí a zjednoduší. Jiné uspořádání zón bude pro praváka a jiné zase pro leváka. Pro praváka plánujeme rozmístění zón směrem zleva doprava a pro leváka zprava doleva. V případě, že máme nějaká zdravotní omezení, nezapomeňme v plánu zohlednit i je. Přizpůsobme si také výšku kuchyňské linky. Ideální výška pracovní plochy pro lidi vysoké do 170 cm by měla být 85 cm nad zemí. Vyšší lidé by měli mít pracovní plochu vysokou mezi 90 - 100 cm, ale samozřejmě záleží na vašem pohodlí.      

Jednoduchá kuchyňská linka se hodí do menších kuchyní. Velmi praktické a oblíbené jsou kuchyňské linky ve tvaru L, U či C. Ve větších kuchyních jsou k vidění oblíbené ostrůvky, které mohou sloužit buď pro přípravu jídla, jako varná centra, ale také ke krátkému posezení při snídani či svačině.

 

Rovná kuchyně Kuchyně Maya 240 cm

 

 

Kuchyňské spotřebiče 

Umístěme spotřebiče s přihlédnutím ke správné ergonomii a tomu, abychom nesprávným umístěním negativně neovlivnili jejich výkon. Pamatujme, že lednička by měla být umístěna od zdroje tepla minimálně 30 cm, aby nedocházelo k ovlivnění její funkčnosti. Ujistěme se, že máme dostatek prostoru pro otevření nejen kuchyňských dvířek, ale i dvířek spotřebičů, a že i digestoř je správně umístěna tak, že se při vaření neuhodíme do hlavy.  

  

Design a výběr materiálu

U kuchyňských dvířek hodnotíme cenu, barevné provedení, odolnost a údržbu. Nejběžnějším materiálem je dřevotříska potažená fólií. Její výhodou je cena, možnost různých barevných provedení a minimální nároky na údržbu. Vyberme si lesklou či matnou variantu. Kuchyňská linka s lesklými dvířky bude působit sice luxusnějším dojmem než dvířka s matnými, mysleme však na to, že lesklé materiály jsou obvykle náročnější na údržbu. Strukturu dřeva věrně napodobí dřevovláknitý laminát, který je cenově dražší, ale také odolnější. Milovníci přírodních materiálů si mohou vybrat dvířka dřevěná. Dřevo je opravdu krásným, nicméně také cenově nejdražším materiálem. Jeho nevýhodou je to, že špatně reaguje na vodu. Protože omezení styku dřeva s vodou se v kuchyni zamezit prakticky nedá, je na údržbu materiálem nejnáročnějším. 

Největší nárok na odolnost je bezpochyby kladen na pracovní desku. Nejdostupnějším materiálem pro pracovní desky je laminát. Použijte při krájení prkénko a podložku pod horké hrnce, abyste ji nezničili. O něco odolnější jsou akrylátové kuchyňské pracovní desky. Největší odolností, ale také nejvyšší pořizovací cenou, se vyznačují kamenné pracovní desky.  

 

Rovněž nezapomeňme na rozmístění úložných prostor a použití úložných programů pro dokonalé využití každého prostoru, na praktické madla a mechanizmy k otevírání a zavírání dvířek a šuplíků. Mysleme na to, že kuchyně je místo, kde se často setkává celá rodina a vyberme si proto takovou, ve které se nám bude dobře vařit i spokojeně žít po dlouhá léta.

 
Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Nákupní košík

0 ks / 0