Poradíme vám, jak vybrat kuchyňskou linku snů!

Chcete, aby vaše nová kuchyňská linka nadčasová, praktická, ergonomická a přitom cenově dostupná? Mrkněte na naše tipy, jak vybrat kuchyňskou linku a její jednotlivé součásti tak, aby splnila všechny vaše představy.

Krok číslo jedna: Měřte a kreslete

Ať už máte k dispozici malý koutek, nebo prostornou místnost, nejdříve si celý prostor změřte a nakreslete a pak teprve začněte vybírat. Pamatujte však na to, že i když máte místa dost, chytře řešená kuchyňská linka je lepší než velkou, ale špatně rozmístěná - při vaření se pak zbytečně naběháte. Podívejte se, na rozdíly mezi rohovou a rovnou kuchyní.  


Rovná kuchyně Emilia lux sedí i do malých prostor, nic v ní ale nechybí.
 

Kouzlo ergonomie: rozměry, kterých se držte

Aby vás z přípravy pokrmů nebolela záda, dejte si pozor na volbu vhodné výšky linky. Zjistíte to snadno - když se ke kuchyňské lince postavíte a ohnete ruku do pravého úhlu, prostor mezi linkou a rukou by měl být 15 cm

 

Spočítejte si, jestli v nové kuchyni budete moct pohodlně otevřít myčku či troubu. U kuchyní po jedné straně musí být od linky ke stěně alespoň 110 cm. Pokud plánujete kuchyni na obou stranách nechte průchod alespoň 1000 - 1200 mm.

Minimální pracovní prostor a délka linky

Linka bohužel není jen dřez a spotřebiče, potřebujete také pracovní prostor, který by u linek hlubokých 60 ćm měl být alespoň 40 cm. Jinak nenakrájíte ani brambory. Délka linky je pak na vás - záleží kolik osob u vás bude vařit. Pokud rádi vaříte s partnerem či partnerkou, vyplatí se vám větší kuchyně, třeba ostrůvek nebo linka otevřená do prostorů, která vás zároveň neodtrhne od ostatních. 

 

 Pokud rádi vaříte třeba s partnerem, přizpůsobte tomu velikost pracovní linky
Pokud rádi vaříte třeba s partnerem, přizpůsobte tomu velikost pracovní linky
 
Nezapomínejte na hloubku dřezu

Možná to zní jako detail, ale dovede pořádně potrápit. Pokud zvolíte příliš mělký dřez, nádobí se vám bude špatně umývat a při oplachování zeleniny postříkáte vše kolem. Nad hluboký dřez se budete zase muset až moc sklonit. Ideální hloubka dřezu je alespoň 200 mm, klidně i více - opět záleží na vaší výšce. 

Materiál, který vydrží kontakt s potravinami

V neposlední řadě dejte pozor na výběr materiálů. Linka musí vydržet kontakt s agresivními potravinami a kořením - některé mají silné barvící účinky a mohlo by se tak stát, že se zabarvení desky už jen tak nezbavíte. Linka by také měla dobře snášet vlhkost a být odolná proti poškození. Více o jednotlivých materiálech se dozvíte zde. 

 
Líbí se vám tento článek?

Podobné články

Kuchyně Michelle - 240 cm (bílá)

7 999 

bez DPH 6 610 

Kuchyně Idea - 180 cm (dub wotan/šedá)

8 999 

bez DPH 7 437 

Nákupní košík

0 ks / 0