GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Postelové patro ušetří v ložnici několik metrů místa

Bydlíte-li v malém bytě s vysokými stropy a každý metr čtvereční pro vás má cenu zlata, zřiďte si v ložnici postelové patro. Ušetříte tím několik metrů prostoru a vytvoříte útulný koutek na spaní, do kterého se budete každý večer těšit. A když se vám to zalíbí, zřídíte pak spací patro třeba také v dětském pokoji.

Potřebujete vysoké stropy

Ložnicové patro bohužel nemůžete postavit v každé místnosti, potřebujete totiž vysoké stropy. Absolutním minimem jsou tři metry, mnohem lepší je pak 350 nebo 400 cm světlé výšky. Tak vysoké stropy jsou typické zejména pro staré činžovní domy v historických částech měst.

Patro totiž musíte postavit v takové výšce, abyste pod ním mohli pohodlně stát – k tomu potřebujete alespoň dva metry. A ze samotné postele pak ke stropu potřebujete nejméně další metr, abyste si na posteli mohli bezpečně sednout a nemlátili se při tom hlavou o strop.

Existují rodiny, které si postelové patro zřídily v nižších místnostech a od postele ke stropu mají například jen 85 cm. Jako nouzové řešení to samozřejmě udělat můžete, ale dlouhodobě bude spaní na takovém patře nepohodlné a proto jej spíše nedoporučujeme.

Najděte vhodný prostor

Postelové patro v ložnici vždy umístěte tak, aby co nejméně narušovalo vzhled a chod místnosti. Určitě jej nestavte blízko okna, kde by ztěžovalo přístup nebo dokonce bránilo úplnému otevření okna. Podobně se vyvarujte stavbě patra nad dveřmi.

Jestliže nemáte jinou možnost a potřebujete ložnicové patro umístit nad dveře, nezapomeňte alespoň na 5cm výškovou rezervu, kterou potřebujete pro pohodlné vysazení dveří z pantů.

Raději schůdky než žebřík

Kvůli úspoře místa vás možná napadlo, že byste do patra chodili po žebříku. Mnohem pohodlnější je však varianta schůdek s ostrým sklonem. Žebřík klidně použijte v dětském pokoji, ale do ložnice si dejte schůdky, aby se vám dobře vystupovalo i sestupovalo, i když máte zrovna plné ruce.

Do opravdu malých ložnic přijdou vhod například mlynářské schody se střídavě vykrojenými stupni, které umožňují o trošku ostřejší sklon než běžné typy schodů při zachování pohodlného výstupu. Schody můžete do patra také elegantně zapustit.

Kvůli odvětrávání volte lamelové rošty

Nezapomínejte, že u stropu je v létě horko a sucho, takže se nejspíš budete více potit. Proto je lepší, když dno patra tvoří pevný lamelový rošt, který umožňuje odvětrávání matrace. Byli jsme svědky případů, kdy rodinám s postelovým patrem a celistvým podložím matrace plesnivěly.

V každém případě myslete na to, že u stropu je horší cirkulace vzduchu, proto ložnici pravidelně větrejte. V létě mějte okno otevřené celou noc, v zimě pořádně vyvětrejte alespoň po probuzení.

Pod patrem si zřiďte třeba pracovní koutek

Zřízením spacího patra vám pod postelí vznikne útulný koutek, který využijte podle svých představ. Někteří sem dávají sedačku, my doporučujeme spíše pracovní stůl, židli a malou komodu. Zejména pak těm, kteří často pracují na homeoffice.

Pracovní místo je v takovém případě elegantně oddělené od zbytku ložnice. Při práci vás nikdo neruší, na druhou stranu zase pracovní místo nezasahuje do relaxační zóny, kterou ložnice bezesporu je.