GARANCE SPOKOJENOSTI - 30 dnů na vyzkoušení sedačky

Doprava ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Matrace pro zdraví spánek - nejlepší cena na trhu

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

Tato část v současné době neobsahuje žádný obsah.

DOPRAVA ZDARMA - NAKUPUJTE ONLINE

5 mýtů o kožených sedačkách

O nábytku s koženými potahy kolují mnohé pověry. Prý nepříjemně studí, brzy popraská a navíc pořádně provětrá vaši peněženku. Co je na těchto pověstech pravdy?

1. Kůže, ekokůže a koženka – různý název pro totéž?

Jakkoli se jejich názvy podobají, jde o velice odlišné typy potahů. Co se skrývá pod pojmem pravá kůže asi netřeba dlouze rozebírat. Zpravidla se jedná o vydělanou hovězí kůži, která je dále sestříhána a zpracována do konečné podoby. Jde o tradiční potahový materiál, který si kvůli jeho odolnosti i estetickým vlastnostem oblíbili už naši předkové.

Ekokůže je poměrně novým materiálem, který je svým vzhledem i vlastnostmi podobná kůži, přesto se od ní zásadně odlišuje – jedná se o syntetický materiál vyrobený nanesením vrstvy polyuretanu na bavlněný úplet. Můžete si tak být jisti, že při výrobě nábytku z ekokůže nepadl za oběť ani jediný kus skotu.

Jako koženka je pak označován starší typ syntetické kůže, který tvoří vrstva PVC na textilním úpletu. Kvůli své nižší odolnosti a sklonu postupem času praskat je však postupně vytlačován ekokůží.

2. Je příliš drahá

Výroba potahu z pravé kůže je komplikovaný proces, od čehož se odvíjí její zpravidla vyšší cena. Ovšem i v rámci kožených sedaček rozlišujeme několik cenových kategorií, včetně těch levnějších. Dnes již tedy není problém sehnat koženou sedačku v podobné cenové relaci jako tu textilní. Důvodem pro odlišné hladiny cen je pak samozřejmě kvalita a pevnost výsledného materiálu. Ta souvisí zejména s tloušťkou použité kůže a kvalitou zpracovávané kožené vrstvy. Dostupnější alternativou, která je dnes navíc prakticky od pravé kůže k nerozeznání, je již zmíněná eko kůže.

Přesvědčit se o tom můžete také v našem eshopu.

3. Snadno se ošoupe

Opak je pravdou – kůže platí za velmi odolný materiál, a to včetně své syntetické eko varianty, která za svou přírodní předlohou zaostává jen mírně.  Důležité je ovšem rozlišovat mezi jednotlivými typy povrchových úprav, jejichž vlastnosti se různí. Řadu sedaček také chrání impregnace, která prodlužuje jejich životnost.

Pozor je ovšem vhodné si dát na zdroje tepla. Podobně jako si naše kůže příliš nerozumí s rozpálenými povrchy či ohněm, ani ta potahová nemá vysoké teploty v lásce. Přispívají totiž k jejímu vysoušení a degeneraci, takže je vhodné pohovku držet z dosahu přímého slunečního svitu či zdrojů tepla.

4. ​Je náročná na údržbu

Čištění kůže je naopak v porovnání s údržbou textilního potahu snadnější. Postačí z nábytku pravidelně otírat prach a cca 2x ročně použít ošetřující přípravek pro kožené povrchy. Vzhledem k nižší propustnosti pravé kůže většinou ani ošklivá skvrna neznamená katastrofu, obzvláště na impregnovaném povrchu. Nevíte si při čištění rady? Čtěte praktické tipy, jak kůži udržovat.

5. V létě pálí, v zimě studí

Pokud nebude vaše sedačka nepřetržitě vystavena přímému slunci či intenzivnímu chladu, což se v běžných domácích podmínkách většinou nestane, nemusíte se problémů s teplotou obávat. V zimě se povrch sedačky totiž během chvilky ohřeje teplem našeho těla, zatímco v létě působí dotek potahu spíše chladivě. Teplotního šok vám tedy jistě nehrozí.

Zaujalo vás téma? Přečtěte si také, proč dát šanci nové kožené sedací soupravě!