Chcete, aby vaše nová kuchyňská linka byla nadčasová, praktická, ergonomická a přitom cenově dostupná? Podívejte se na naše tipy, jak vybrat kuchyňskou linku a její součásti.
Pravidlo číslo 1: Měřte, měřte a kreslete
Ať už máte pro svou novou kuchyň k dispozici malý koutek, nebo větší místnost, nejdříve si celý prostor důkladně změřte a rozkreslete. Jedině tak totiž předejdete případným problémům. Pamatujte přitom na to, že chytře řešená kuchyňská linka je vždy lepší než velká.Pokud vše dobře předem promyslíte, při vaření se zbytečně nenaběháte a vše budete mít pěkně po ruce.
Podívejte se na rozdíly mezi rohovou a rovnou kuchyní.
Rozmyslete si také, co všechno potřebujete do kuchyňské linky uložit. Pokud nemáte zvláštní spižírnu pro uskladnění potravin, určitě se poohlédněte po kuchyni s velkými horními skříňkami.
Mezi různými kuchyňskými linkami bývá až dvojnásobný rozdíl v objemu jejich úložného prostoru. Ty největší linky máme na našem e-shopu označeny ikonou XL. Objem úložného prostoru se udává v litrech na 1 metr délky:
- 300 až 400 l – optimální úložný prostor
- 400 až 500 l – velký úložný prostor
- 500 a více l – extra velký úložný prostor
Kouzlo ergonomie: rozměry, kterých se držte
Aby vás z přípravy pokrmů nebolela záda, dejte si pozor na volbu vhodné výšky linky. Zjistíte ji snadno: když se ke kuchyňské lince postavíte a ohnete ruku do pravého úhlu, prostor mezi linkou a vaší rukou by měl být 15 cm
Spočítejte si také, jestli v nové kuchyni budete moct pohodlně otevřít myčku či troubu. U rovných kuchyní umístěných jen po jedné straně musí být vzdálenost od linky k protější stěně alespoň 110 cm. Pokud plánujete kuchyni po obou stranách, nechejte mezi linkami průchod alespoň 100 až 120 cm.
Minimální pracovní prostor a délka linky
Kuchyň není jen dřez a místo na spotřebiče, ale především pracovní prostor. U linek hlubokých 60 cm měl být alespoň 40 cm široký, jinak nenakrájíte ani brambory. Celková délka linky je pak na vás – záleží, kolik osob v ní bude vařit. Pokud rádi kuchtíte s partnerem či partnerkou, vyplatí se přemýšlet o větší kuchyni. Ostrůvek nebo linka otevřená do prostoru poskytuje mnohem více pracovní plochy a současně vás neodtrhne od okolního dění.
Nezapomínejte na hloubku dřezu
Možná to zní jako detail, ale dovede pořádně potrápit. Pokud zvolíte příliš mělký dřez, nádobí se vám bude špatně umývat a při oplachování zeleniny postříkáte vše kolem. Nad hluboký dřez se budete zase muset až moc sklonit. Ideální hloubka dřezu je alespoň 20 cm, klidně i více – opět záleží na vaší výšce.
Materiál, který vydrží kontakt s potravinami
V neposlední řadě dejte pozor na výběr materiálů. Linka musí vydržet nejen vlhkost a vysoké teploty, ale také kontakt s agresivními potravinami a kořením. Některé například mají silné barvící účinky a mohlo by se tak stát, že se zabarvení pracovní desky už jen tak nezbavíte. Více o jednotlivých materiálech se dozvíte zde.
Blokové kuchyně navržené profesionály za příznivou cenu
Zdá se vám to všechno příliš složité? Nákupem blokové kuchyně se vaše rozhodování o dost zjednoduší. Blokové kuchyně jsou navrženy odborníky, kteří na ergonomii mysleli už při jejich návrhu. Díky sériové výrobě navíc můžete za kvalitní kuchyň zaplatit velmi příznivou cenu, často i poloviční ve srovnání s kuchyní dělanou na zakázku.